26 lipca w ramach VIII Tatrzańskich Wici odbył się w Białym Dunajcu "VIII Dzień Pstrąga"
W programie poza występami zespołów regionalnych, odbyły się dwa konkursy:
Na Najsmaczniejszą Potrawę z Pstrąga
Jury konkursu:
Sylwester Lis - Szef Kuchni Hotelu "Stamary"
Sebastian Krauzowicz - szef Kuchni Hotelu "Crokus"
Maciej Wiśniewski - współwłaściciel firmy "Catering Bracia Wiśniewscy" i członek Kulinarnej Reprezentacji Polski
Maciej Kurkowski - Kucharz, Absolwent French Culinary School Pierre'a Dubrulle'a w Vancouver
Jan Wojtanek - Doradca Kulinarny firmy POLREST ("Karczma Po Zbóju", "Kmicic", "Gazdowo Kuźnia")
Mirosław Kojs - właściciel firmy "Kabanos"
Jury Degustacyjne:
Andrzej Jacek Nowak - Wójt Gminy Biały Dunajec
Bartłomiej Kurzeja - artysta rzeźbiarz Nowy Targ/Warszawa
Rafał Gratkowski - dziennikarz Tygodnika Podhalańskiego.
Udział wzięło pięć zespołów, którzy mieli godzinę aby przygotować konkursowe danie z pstrąga, a jury miało oceniać zarówno smak, wygląd oraz sposób w jaki ryba została podana.
Trzecie Miejsce zajęła Karczma Regionalna POLANIORKA Z Białego Dunajca
Drugie Miejsce - Restauracja MAŁA SZWAJCARIA z Zakopanego
A zwyciężył Pensjonat SZANDOR z Białego Dunajca
Wyróżnienie otrzymali:
Restauracja Rafaello Nowy Targ oraz Ochotnicza Straż Pożarna Biały Dunajec
Drugi to "Konkurs Wędkarski".
Wędkarze rozpoczęli połów pstrąga o godzinie 14 i liczyła sie ilość złowionych ryb jak i ich wielkość.
Najwięcej Pstrągów złowił Janusz Gąsienica Daniel
II miejsce Andrzej Łukaszczyk
III miejsce Janusz Gońciarczyk
"Za największa rybę" puchar otrzymał Maciej Pająk
Tekst i zdjęcia: Irena i Gosia www.fotos.avx.pl
|